ASPEKTovské ňjúvinky 10/2014

Irena Brežná v letnej čitárni U červeného raka, Počúvate? Čítacia prezentácia knižiek ASPEKTU, Vyhrali ste v súťaži Staň sa!, Keď ženy starnú do slobody a drzosti, Hlasujte za Nevybavenú záležitosť.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

+

Irena Brežná v letnej čitárni U červeného raka Koniec prázdnin bude patriť témam cudzina, emigrácia a ne/vďačnosť. Irena Brežná, po nemecky píšuca autorka slovenského pôvodu, predstaví preklad svojho najnovšieho románu Die undankbare Fremde, ktorý vyjde v slovenčine pod názvom Nevďačnica (ASPEKT 2014). Vypočuť si môžete aj úryvok z českého prekladu románu, ktorý vyšiel v časopise PLAV. V stredu 27. augusta v letnej čitárni U červeného raka v Bratislave.

+

Počúvate? Čítacia prezentácia knižiek ASPEKTU V súťaži Staň sa! ste čítali rôzne kúsky z aspektovských knižiek. Vznikla tak literárna skladačka, ktorá sa stala súčasťou video prezentácie ASPEKTU a ktorú sme uviedli na kultúrnom festivale Tutti Frutti v Bratislave. Autorské čítanie tentoraz nahrádzame čitateľským čítaním a ponúkame takmer 50 minút nezvyčajného počúvania. Počúvajte a pozerajte, kto, čo a kde čítali...

+

Vyhrali ste v súťaži Staň sa! V súťaži Staň sa! vyhrali všetky a všetci, lebo sa stali súčasťou parádnej prezentácie. Ale predsa len sme vyžrebovali aj tri výherkyne, ktoré si vybrali po dve knihy z Knižnej edície ASPEKT. Sú nimi Tamara Archlebová, Ľubica Sekerková a Lenka Šafranová.

+

Keď ženy starnú do slobody a drzosti „Mám veľmi rada knihy, ktorých protagonistkami sú staršie ženy, ak tie knihy píšu ženy, ktoré zo svojich postáv urobia sebavedomé osoby. Takými autorkami sú napríklad Marlen Haushofer či Olga Tokarczuk. Veľmi sa mi páči, keď sa ženy zbavia stereotypov, pod ktorých vplyvom možno museli dovtedy žiť, keď nestarnú do submisívnosti, ale do slobody a drzosti," hovorí Jana Juráňová v rozhovore so Zuzanou Uličianskou.

+

Hlasujte za Nevybavenú záležitosť Oslovil vás príbeh Edity, trojnohej mačky a rozprávačky Zity v knihe Nevybavená záležitosť? Dajte jej svoj hlas v čitateľskej cene denníka SME.

***
Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,
02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka).sk, www.aspekt.sk

***

  

 

 

Projekt Podpora rozvoja rodovej kompetencie prostredníctvom publikačno-vzdelávacích aktivít bol podporený sumou 80928 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu Podpora rozvoja rodovej kompetencie prostredníctvom publikačno-vzdelávacích aktivít je Posilnenie kapacít MVO a zlepšenie podmienok na fungovanie občianskej spoločnosti.