Aspektovské ňjúvinky 1/2019

Nebudeme ticho! Pochod za rešpektovanie reprodukčných práv * Politici chcú položiť na oltár predvolebnej kampane životy a telá žien * Diana Athill: Niekde ku koncu * O sexe a starnutí. Úryvok z knihy Niekde ku koncu * Spoločné vyhlásenie mimovládnych organizácií ku klimatickému štrajku.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Nebudeme ticho! Pochod za rešpektovanie reprodukčných práv Poslanci predložili do parlamentu štyri legislatívne návrhy, ktorých dôsledkom by bolo obmedzenie prístupu žien k bezpečnej a legálnej interrupcii. Bez ohľadu na formu obmedzenia či predstierané dobré úmysly akékoľvek sprísnenie súčasného stavu môže ublížiť mnohým ženám v ťažkej životnej situácii, ohroziť ich fyzické a duševné zdravie či život. Odmietame takéto inštitucionálne násilie, a preto nebudeme ticho! Pridajte sa k pochodu za rešpektovanie sexuálnych a reprodukčných práv v sobotu 14. septembra 2019 o 16.30 hod. na Námestí SNP v Bratislave.

*

Politici chcú položiť na oltár predvolebnej kampane životy a telá žien Predložené legislatívne návrhy predstavujú rôzne formy obmedzenia sexuálnych a reprodukčných práv žien. Usilujú sa skrátiť lehotu na vykonanie interrupcií, obmedziť prístup k interrupciám pre ženy, ktoré nie sú občiankami SR, zaviesť povinné „poučenie“, ktoré je manipulujúce a emocionálne vydiera, prípadne značne obmedziť možnosť ukončenia tehotenstva. Prečítajte si tlačovú správu iniciatívy Povstanie pokračuje a organizácií ASPEKT a Možnosť voľby.

*

Diana Athill: Niekde ku koncu V Knižnej edícii ASPEKT práve vyšla memoárová próza anglickej spisovateľky a editorky Diany Athill. Autorka sa v nej vyrovnáva s vlastným životom bez pátosu, ľútosti, sentimentu, triezvo, s humorom, vecne, ale nie sucho. Priznáva zlyhania, spomína na inšpiratívne vzory, vysmieva sa z nafúkanosti kultúrnych ikon svojej doby, spomína na lásky, partnerské, sexuálne vzťahy, priateľstvá, rodinné putá a napriek veku, v ktorom knihu napísala (89 rokov), sa so životom nelúči, iba prehadzuje pomyselnú rýchlosť. Titul vychádza aj ako e-kniha.

*

O sexe a starnutí. Úryvok z knihy Niekde ku koncu „Dôležitosť sexu ustupovala, čo sa prejavovalo tak, že mnoho iných vecí sa stalo oveľa zaujímavejšími. Sex totiž častejšie ničí individualitu mladých žien než mladých mužov, pretože od ženy vyžaduje oveľa viac než od muža.“ Prečítajte si úryvok z memoárovej prózy Niekde ku koncu, ktorej autorkou je anglická spisovateľka a editorka Diana Athill.

*

Spoločné vyhlásenie mimovládnych organizácií ku klimatickému štrajku Mimovládne organizácie vypočuli výzvu študentského hnutia a pripájajú sa k účasti na klimatickom štrajku, ktorý sa uskutoční 20. septembra 2019 o 11.00 na námestiach v Bratislave, Košiciach a Žiline.

***

Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

 

1715   1716

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu a Nadácie VÚB.

 

 

 

PrílohaVeľkosť
ASPEKTovske_njuvinky_1_2019_def.pdf110.36 KB