Aspektovské ňjúvinky 2/2022

Pozývame na Feministickú konferenciu 2022 v Brne * Konferencia venovaná spolužitiu ľudí s rôznou sexuálnou orientáciou * Anasoft litera uvádza: Barbora Hrínová v Banskej Bystrici * Inscenácia peneLopa na Bábkarskej Bystrici 2022 * Za spisovateľkou a politickou aktivistkou Barbarou Ehrenreich * Einsteinov vyplazený jazyk * Po lete znova otvárame knižnicu ASPEKTU * Rozhodujte o feministickej budúcnosti!.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Pozývame na Feministickú konferenciu 2022 v Brne Témou tohto ročníka podujatia, ktoré každoročne organizuje neformálny kolektív SdruŽeny, je protirodové hnutie. Konferencia 23. a 24. septembra priblíži, ako vyzerá protirodové hnutie v Česku, na Slovensku a v Poľsku, bude sa venovať otázke, ako robiť kvír- a transinkluzívny feminizmus a pozrie sa aj na význam zdravotnej a sociálnej starostlivosti citlivej voči rodovej identite klientely. Na podujatí nájdete aj aspektovské knižky.

*

Konferencia venovaná spolužitiu ľudí s rôznou sexuálnou orientáciou Príďte sa pozrieť na medzinárodnú konferenciu „Kráčajme spolu – LGBTQ ľudia sú súčasťou nášho života“, ktorú organizuje Cirkevný zbor Bratislava Staré mesto 23. a 24.  septembra v Bratislave. Na podujatí odznejú príspevky pozvaných hostiek a hostí z Nórska, Holandska, Česka a Slovenska o kľúčových témach v oblasti spolužitia ľudí s rôznou sexuálnou orientáciou. Súčasťou konferencie sú workshopy o budovaní komunít veriacich otvorených voči menšinám a inakosti, ako aj panelová diskusia.

*

Anasoft litera uvádza: Barbora Hrínová v Banskej Bystrici Aspektovskú autorku, laureátku ceny Anasoft litera 2021 Barboru Hrínovú môžete aj s Jednorožcami stretnúť na festivale Literárna Banská Bystrica v pondelok 26. septembra. Autorka úspešnej debutovej zbierky Jednorožce (ASPEKT 2020) vystúpi v rámci série podujatí Anasoft litera uvádza. Podujatie moderuje Zuzana Bariaková.

*

Inscenácia peneLopa na Bábkarskej Bystrici 2022 Na 23. ročníku medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica uvedú aj inscenáciu peneLopa spisovateľky Uršule Kovalyk. Autorka sa pri písaní hry inšpirovala gréckym mýtom o Penelope, situovala ho však do súčasnej spoločnosti a pasívne čakanie poslušnej a vernej manželky prerozprávala z vlastnej perspektívy. V utorok 27. septembra v Bábkovom divadle na Rázcestí.

*

Za spisovateľkou a politickou aktivistkou Barbarou Ehrenreich Spomíname na americkú spisovateľku, politickú aktivistku a feministku Barbaru Ehrenreich, ktorá zomrela 1. septembra 2022. Pripomeňme si ju článkom Život bez otce: promýšlení teorie socialistického feminismu (1995): „Celá průmyslová odvětví zastarala, všechny třídy jsou znovu definovány. V národním měřítku se zvětšuje propast mezi rasami, nevídaných rozměrů dosahují v mezinárodním měřítku rozdíly mezi Severem a Jihem. Ženy na celém světě jsou zbídačovány, stávají se z nich migrantky a běženkyně a nevyhnutelně také ‚levná pracovní síla‘. ‚Všechno, co je pevné, se rozplývá ve vzduchu‘– pokud se to nevypaří okamžitě.“

*

Einsteinov vyplazený jazyk „Tento príbeh sa odohráva v časovom posune niekoľkých rokov potom, ako Marie Curie Skłodowska a jej manžel Pierre Curie spoločne získali Nobelovu cenu. Celkom iný, aj keď v niečom podobný, je príbeh partnerstva Milevy a Alberta Einsteinovcov. Je to príbeh lásky, nelásky, manželstva, rozvodu, vernosti, nenávisti. Postavu Marie Curie po jej smrti literárne zvečnila dcéra – spisovateľka Ève Curie v knihe Madame Curie, ktorú moja generácia hltala v puberte a stala sa silným, aj keď možno len klamlivo identifikačným príbehom. Príbeh Milevy Marić, Einsteinovej prvej manželky, sa stal literárne známym až oveľa neskôr, vyplával na vlne odhaľovania nie veľmi ideálneho súkromia veľmi slávnych mužov, ktorí boli a aj zostali verejnosťou vnímaní pozitívne a s obdivom.“ Nenechajte si ujsť čitateľské zápisky Jany Juráňovej nad knihou Slavenky Drakulić Teória smútku Milevy Einsteinovej.

*

Po lete znova otvárame knižnicu ASPEKTU. Čo by ste mali vedieť? Po letných prázdninách a upratovaní kníh sme pre vás opäť otvorili knižnicu ASPEKTU. Každý štvrtok od 16.30 do 19.30 na Mýtnej 38 v Bratislave vás bude čakať aspekťáčka Ema a mačky Bertha a Florián. Prinášame základné informácie, ktoré vám knižničnú návštevu uľahčia.

*

Rozhodujte o feministickej budúcnosti! Dostupné tituly Knižnej edície ASPEKT si môžete objednať na webstránke: www.aspekt.sk Kúpou každej aspektovskej knihy podporujete vydávanie ďalších dobrých titulov. Našu prácu môžete podporiť aj pravidelným alebo jednorazovým finančným príspevkom. Ďakujeme

***

Budeme rady, ak pre vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

2013

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

 

PrílohaVeľkosť
ASPEKTovske_njuvinky_2_2022.pdf289.68 KB