Aspektovské ňjúvinky 3/2017

Posledné dva dni v predpredaji: Potopené duše. Z tvorby slovenských poetiek v prvej polovici 20. storočia * Nazrite do knihy Potopené duše * Zľavy na knihy pre deti a ich dospelých * Knižnica ASPEKTU znovu otvorená * Za feministickou autorkou Kate Millett

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

***1411

Posledné dva dni v predpredaji: Potopené duše. Z tvorby slovenských poetiek v prvej polovici 20. storočia Nová  čítanka predstavuje priekopnícky čin zásadného významu. Zostavila ju a úvodnou štúdiou vybavila Andrea Bokníková. Výsledkom jej dlhodobého záujmu o poéziu prvej polovice 20. storočia je rozsiahly výber básnických textov z tvorby dvanástich výnimočných poetiek. Ešte do utorka 12. septembra si môžete takmer 500-stranovú knihu objednať v predpredaji so zľavou 30 % a uhradíme za vás aj poštovné.

*

Nazrite do knihy Potopené duše Prinášame literárne a vizuálne ukážky z novej aspektovskej čítanky Potopené duše. Z tvorby slovenských poetiek v prvej polovici 20. storočia, ktorá ponúka zabudnuté aj doposiaľ neobjavené básne spolu s ďalším textovým a obrazovým materiálom zo života a tvorby viac i menej známych mien – Bela Dunajská, Zora Jesenská, Elena Kamenická, Sláva Manicová, Nora Preusová... Ochutnajte z knihy, ktorá je zdrojom poznania i silných estetických zážitkov.

*1412

Zľavy na knihy pre deti a ich dospelých Začiatok školského roka je dobrá príležitosť znova premýšľať o rodovo citlivej výchove a vzdelávaní. Dôležitým príspevkom k téme sú aj knihy pre deti, mládež a dospelých, ktoré ponúkame s výhodnou zľavou od 40 % do 75 %. Ak máte záujem, pri nákupe nad 3 eurá dostanete bezplatne dve ďalšie knižky, ktoré sa venujú prevencii sexuálneho zneužívania detí.

*

Knižnica ASPEKTU znovu otvorená V novom školskom roku môžete navštíviť aspektovskú knižnicu každý štvrtok od 16.30 do 19.00. Viac ako 6 000 odborných, populárno-náučných a beletristických kníh nájdete na Mýtnej 38 v Bratislave. O konkrétnych tituloch sa môžete informovať v online katalógu.

*1413

Za feministickou autorkou Kate Millett Pripomeňme si známu autorku druhej vlny feministického hnutia v USA, ktorá zomrela 6. septembra 2017 vo veku 82 rokov. Kultová práca Kate Millett s názvom Sexuálna politika, ktorú jej nasledovníčky síce kritizovali, no zároveň z nej čerpali, bola významným pokusom o formulovanie teórie patriarchátu.

 

***
Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si želáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite e-mail na adresu: administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

1414

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.

PrílohaVeľkosť
ASPEKTovske_njuvinky_3_2017_def.pdf525.79 KB