Aspektovské ňjúvinky 4/2016

Aj aspektovské knižky sú BRaK!, Oslávte deň detí súťažou o knižku vo vreci, Slepačie krídla Ireny Brežnej na divadelných doskách, V máji čítame o sexepíle, Palice na feministky, Učiteľky, sestričky a iné zamestnankyne, Sexizmus je chyba v reklame alebo „Teta holá – Ujo hovorí“.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Aj aspektovské knižky sú BRaK! Aj tento rok nás nájdete na Bratislavskom knižnom festivale BRaK. Aspektovské knižky si budete môcť zakúpiť so zľavou 25 % a vybrané tituly dokonca za 1 €. Pripravenú pre vás máme súťaž o knižku vo vreci a farebné vymaľovávanie pre najmenších. Tešíme sa na vás od piatku 3. do nedele 5. júna, tentokrát v Zichyho paláci v Bratislave.

*

Oslávte deň detí súťažou o knižku vo vreci Máte obľúbenú detskú aspektovskú knihu? Napíšte nám, ktorá to je, alebo nám to príďte prezradiť na Bratislavský knižný festival. Čo za to? Predsa knižku vo vreci!

*

Slepačie krídla Ireny Brežnej na divadelných doskách Detská hrdinka Jana z románu Na slepačích krídlach oceňovanej autorky Ireny Brežnej to dotiahla až na divadelné dosky. Utorok 7. júna a štvrtok 9. júna si rovnomennú inscenáciu Bratislavského bábkového divadla môžete pozrieť na Malej scéne STU v Bratislave.

*

V máji čítame o sexepíle Žena bez sexepílu je podľa mamy na tom zle, nie je vraj vôbec ženou. Moja mama má, vďakabohu, veľa sexepílu a robí si starosti o mňa, či vôbec niekedy nejaký budem mať. Odvtedy si robím starosti aj ja. Neviem, ako sexepíl vyzerá, aký je na dotyk, kde sa zdržuje.“ Na máj lásky čas sme vybrali čítanie z knihy Ireny Brežnej Na slepačích krídlach.

*

Palice na feministky Prečo niekedy „všemocné“ feministky mlčia? A prečo občas, zrazu, ale len nakrátko toľkí naoko túžia, aby hovorili? Spisovateľka Jana Juráňová reaguje na krik a „nekrik“ v kauze poslankyne Petrík, ktorej neumožnili vstúpiť do rokovacej miestnosti parlamentu s dieťaťom.

*

Učiteľky, sestričky a iné zamestnankyne „Naša sebaúcta, bodaj ho, sa totiž aj v dospelosti odvíja nielen od výplatnej pásky, ale aj od prejavov úcty z okolia (učiteľský stav tomu hovorí spoločenské uznanie).“ Prečítajte si komentár lekárky a aspektovskej autorky Eleny Elekovej.

*

Sexizmus je chyba v reklame alebo „Teta holá – Ujo hovorí“ O úcte a sebaúcte čo to napovedá aj anticena Sexistický kix, ktorú na Slovensku odovzdávali po prvý raz. Jana Cviková o tom píše: „Nikto netušil, že prvú anticenu Sexistický kix dostane z rozhodnutia verejnosti aj poroty zadávateľka v špecifickej role: žena, ktorá je ako kandidátka vo voľbách do NR SR zároveň propagovaným produktom – prezentuje sa ako politička ponúkajúca riešenia problémov, pričom na to paradoxne využíva prostriedky, ktorými seba samu ako političku diskvalifikuje. Navyše neoslabuje len svoje postavenie v novej funkcii, ale aj postavenie iných.“

 

***
Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,
02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

 

***