Aspektovské ňjúvinky 4/2021

Dve z piatich naj kníh roku 2020 vyšli v Knižnej edícii ASPEKT * Diskusia s Janou Juráňovou v Modre * Záznam z prezentácie anglického prekladu knihy Mojich 7 životov * Čo nás zamestnáva počas pandémie? Vyberáme z vašich príbehov * A ty čo všetko máš na starosti v čase korony? Napíš nám * Rozhodujte o feministickej budúcnosti!

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Dve z piatich naj kníh roku 2020 vyšli v Knižnej edícii ASPEKT Román Jany Juráňovej Naničhodnica aj debutová zbierka Jednorožce Barbory Hrínovej patria podľa odbornej poroty literárnej ceny Anasoft litera k tomu najlepšiemu, čo v roku 2020 na slovenskej literárnej scéne vyšlo. Veľmi sa tešíme a blahoželáme všetkým autorkám a autorovi vo finálovej päťke.  Nezabudnite, že aj váš hlas sa počíta a hlasujte v čitateľskej cene Anasoft litera.

*

Diskusia s Janou Juráňovou v Modre Pozývame na diskusiu spisovateliek Jany Juráňovej a Evy Maliti Fraňovej v piatok 8. 10 o 17.00 v kultúrnom centre v Modre. Podujatie je súčasťou medzinárodného literárneho festivalu Novotvar.

*

Záznam z prezentácie anglického prekladu knihy Mojich 7 životov Memoárový rozhovor so známou tvárou Kultúrneho života a Slobodnej Európy – novinárkou, redaktorkou, prekladateľkou a filmovou i politickou publicistkou Agnešou Kalinovou – vyšiel v Knižnej edícii ASPEKT v troch vydaniach a aj v elektronickej forme. Spisovateľka Jana Juráňová sa zhovárala so svojou kolegyňou z Rádia Slobodná Európa, aby si pre seba aj pre nás „zopakovala“ vraj krátke, ale o to úmornejšie 20. storočie. Kniha vyšla v preklade do nemčiny, češtiny, maďarčiny a 15. októbra 2021 vyjde v angličtine. Pozrite si záznam z prezentácie anglického prekladu, kde sa so spisovateľkou a autorkou knihy Janou Juráňovou a s dcérou Agneše Kalinovej, prekladateľkou Juliou Sherwood rozprával Peter Brod, bývalý kolega Kalinovej z Rádia Slobodná Európa.

*

Čo nás zamestnáva počas pandémie? Vyberáme z vašich príbehov Pred niekoľkými mesiacmi sme sa spýtali, čo vás zamestnáva počas korony. Ďakujeme, že ste sa s nami podelili o svoje starosti so starostlivosťou o duševné zdravie, o blízkych aj o ľudí, ktorých pandémia zasiahla najviac. Prinášame výber z toho, čo ste nám poslali.

*

A ty čo všetko máš na starosti v čase korony? Napíš nám Vstúpili sme do tretej vlny. Aj počas nej sa budeme starať o chorých v nemocniciach, o deti na dištančnej výučbe, o duševné zdravie seba aj svojich blízkych. Chceme ukázať, ako veľmi na tejto práci záleží a že si zaslúži náležité symbolické aj materiálne uznanie. Pridajte sa aj vy a pošlite nám svoj príbeh, obrázok, fotku – čokoľvek, čím chcete zviditeľniť, čo vás zamestnáva počas pandémie a aký význam má vaša platená či neplatená práca.

*

Rozhodujte o feministickej budúcnosti! Dostupné tituly Knižnej edície ASPEKT si môžete objednať na webstránke: www.aspekt.sk Kúpou každej aspektovskej knihy podporujete vydávanie ďalších dobrých titulov. Našu prácu môžete podporiť aj pravidelným alebo jednorazovým finančným príspevkom. Ďakujeme

***

Budeme rady, ak pre vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

1861

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

1862

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Záujmové združenie žien ASPEKT.

 

 

PrílohaVeľkosť
ASPEKTovske_njuvinky_4_2021.pdf75.19 KB