Aspektovské ňjúvinky 5/2016

Jana Juráňová získala Cenu Literárneho fondu, Moja vina a iné – nová aspektovská kniha v predpredaji, Virág Erdős: Nevesta, Ženy na úteku čelia hrozbám, ktoré zostávajú na okraji záujmu, Nazrite do diskusného večera s Irenou Brežnou a Annou Witt, Posledná možnosť poukázať svoje 2 percentá z dane ASPEKTU, Knižnica ASPEKTU bude cez letné prázdniny zatvorená.


 

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Jana Juráňová získala Cenu Literárneho fondu Divadelnú hru Tichý bič, ktorá sa venuje fašistickej minulosti Mila Urbana, ocenila Sekcia pre pôvodnú literatúru Literárneho fondu. „Verím, že po ´tichom´, civilne vystavanom diele siahnu aj rozhlasoví tvorcovia, aby ho malo možnosť spoznať čo najviac ľudí,“ odkázal predseda poroty Peter Mišák. Jane Juráňovej gratulujeme!

*

Moja vina a iné – nová aspektovská kniha v predpredaji Vtipná, satirická, angažovaná i vážna. Taká je najnovšia aspektovská kniha Virág Erdős Moja vina a iné. Prináša ukážky z prozaickej a básnickej tvorby výraznej súčasnej maďarskej autorky Virág Erdős v preklade Evy Andrejčákovej a prebásnení Vlada Jančeka. Zbierka vyjde na konci júla 2016, no už teraz si ju môžete predplatiť so zľavou 30 % a uhradíme za vás aj poštovné. Táto akcia platí do 31. júla 2016.

*

Virág Erdős: Nevesta „Myslela na svoju mamičku a na otecka a na ostatných rasistických neprajníkov, vďaka ktorým sa teraz dostala do tejto naozaj nepríjemnej situácie. Bolestivo zasipela a vzápätí sa jej po krku skotúľala lesklá slza.“ Do antifašistickej čítanky pribudol úryvok z najnovšej aspektovskej knižky maďarskej spisovateľky Virág Erdős Moja vina a iné.

*

Ženy na úteku čelia hrozbám, ktoré zostávajú na okraji záujmu V roku 2015 utieklo do Európy viac ako milión ľudí. Medzi prvými prichádzali najmä muži, situácia sa však postupne mení a viac ako polovica ľudí na úteku v súčasnosti sú ženy a deti. Utečenky čelia zvýšenému riziku obchodovania s ľuďmi, fyzického a sexuálneho násilia, krádeže alebo vydierania. Tieto riziká však zostávajú na okraji medzinárodného politického záujmu.

*

Nazrite do diskusného večera s Irenou Brežnou a Annou Witt O minulých aj súčasných útekoch diskutovali v rámci výstavy Strach z neznámeho (Dom umenia/Kunsthalle Bratislava) spisovateľka Irena Brežná a umelkyňa Anna Witt. Zvedavé aj nečakané otázky im kládla literárna vedkyňa Jana Cviková. Irene Brežnej tu bolo udelené čestné členstvo v Amnesty International Slovensko. Nazrite do diskusie cez aspektovskú fotogalériu.

*

Posledná možnosť poukázať svoje 2 percentá z dane ASPEKTU Ak odovzdávate daňové priznanie na konci júna, nezabudnite, že aj vašimi 2 percentami je ASPEKT živá. Minulý rok sme vydali 5 knižných titulov, ktoré majú spolu 964 strán a na ich tvorbe a distribúcii sa podieľalo minimálne 34 ľudí. Do našej knižnice sme zaregistrovali 192 nových odborných publikácií a privítali 112 čitateliek a čitateľov. Rozposlali sme 12 vydaní Aspektovských ňjúviniek a zorganizovali 19 podujatí. A všeličo iné. Na feministickej práci sa môžete podieľať aj vy, napríklad 2 percentami z dane.

*

Knižnica ASPEKTU bude cez letné prázdniny zatvorená Do 30. júna môžete prísť vrátiť knižky, ktoré ste si od nás požičali. Želáme príjemné leto a tešíme sa na vašu návštevu znova v septembri.

***

Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****

Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

 

1223

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.