ASPEKTovské ňjúvinky 6/2015

Všetkým pekný deň v nových bielych tričkách,  Irena Brežná: Nevďačná cudzinka, Uletený čitateľský denník, Virginia Woolf: Tri guiney, O migrácii v knižnici ASPEKTU.
 

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

+

Všetkým pekný deň v nových bielych tričkách „Už pár týždňov radikálne nechceme migrantky a migrantov. Svoje si vraj nedáme. A už vôbec nie takým, čo prišli zneužívať náš sociálny systém a demokraciu. Čítam si štítky prišité zvnútra nohavíc, tričiek a šiat, ťukám názvy značiek do mobilného telefónu. Čítam o takzvaných sweatshopoch, v ktorých sa vyrábajú odevy v neľudských vykorisťujúcich podmienkach. A vyrábajú ich aj v štátoch Európskej únie práve ľudia, ktorí podľa najnovšieho všeobecného mienenia ohrozujú naše fantasticky demokratické európske hodnoty,“ píše Alexandra Ostertágová.

+

Irena Brežná: Nevďačná cudzinka O skúsenosti s emigráciou píše aj švajčiarska spisovateľka slovenského pôvodu Irena Brežná. Prečítajte si úryvok z jej najnovšieho románu s dvojznačným názvom Nevďačná cudzinka, za ktorý získala Literárnu cenu Švajčiarskej konfederácie. Do slovenčiny ho preložila Jana Cviková v spolupráci s autorkou.

+

Uletený čitateľský denník Výtvarníčka Lulu Mendelová prečítala a skomiksovala román Ireny Brežnej Na slepačích krídlach. Čo z toho vzniklo? Pozrite si originálnu (medzi)generačnú interpretáciu románu o našej nedávnej minulosti, o živote v období, keď mnoho ľudí a rodín emigrovalo z našej krajiny.

+

Virginia Woolf: Tri guiney Pripravili sme pre vás úryvok zo slávnej eseje slávnej spisovateľky Virginie Woolf v preklade Jany Juráňovej. Autorka v nej skúma vzťah medzi vojnou, spoločnosťou a kultúrou, resp. vzdelávaním, a zisťuje hrozivé súvislosti medzi tradičným postavením žien a fašizmom.

+

O migrácii v knižnici ASPEKTU V knižnici ASPEKTU sa otázkou migrácie zaoberá viacero odborných publikácií. Niektoré z nich nájdete aj voľne dostupné na internete, ostatné si môžete ešte do konca júna požičať v našej knižnici.

***

Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****

Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk.

 

***

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.