Aspektovské ňjúvinky 6/2018

16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách * Nebudeme ticho! * O sexuálnych a reprodukčných právach žien * Život v dobe post-interrupčnej * Sexistickým kixom roku 2018 sa stáva...

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

 

*

16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách V rámci medzinárodnej kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách každoročne upozorňujeme na príčiny, okolnosti a dôsledky rodovo podmieneného násilia a na jeho častý výskyt naprieč krajinami. Každá tretia žena na Slovensku zažila od svojich 15 rokov sexuálne a/alebo fyzické násilie. Jedna z desiatich žien zažila sexuálne obťažovanie alebo stalking (prenasledovanie) prostredníctvom nových technológií, preto nebudeme ticho.

*

Nebudeme ticho! V tomto roku upriamujeme pozornosť aj na inštitucionálne násilie v podobe snáh o legislatívne obmedzovanie sexuálnych a reprodukčných práv žien. Poslanci v uplynulých mesiacoch predložili dva legislatívne návrhy, ktorých cieľom bolo obmedziť prístup žien k bezpečným interrupciám. V sobotu 8. decembra o 16.30 sa stretneme na Námestí SNP v Bratislave, aby sme povedali NIE všetkým formám násilia páchaného na ženách a postavili sa za sexuálne a reprodukčné zdravie a práva žien. Pridajte sa k nám a spolu ukážeme, že keď sa deje násilie, nebudeme ticho.

*

O sexuálnych a reprodukčných právach žien Sexuálne a reprodukčné práva chránia niektoré z najdôležitejších a najintímnejších aspektov nášho života. K tomuto súboru práv patrí napríklad právo na ľudskú dôstojnosť, zdravie, život, právo na ochranu pred násilím, mučením a inými formami krutého, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania. Patrí sem aj právo na rodovú rovnosť a život bez diskriminácie. Sexuálne a reprodukčné práva sú teda neoddeliteľnou súčasťou ľudských práv, a keď dochádza k ich porušovaniu, nebudeme ticho.

*

Život v dobe post-interrupčnej Slovensko v roku 2028. Doba post-interrupčná. Dystopia. Sociologička Barbora Holubová vychádza zo súčasných dát (odkazy v texte) a vo fejtóne sa pozerá do mrazivej budúcnosti. Čo ak by uspeli snahy o obmedzenie sexuálnych a reprodukčných práv žien? Čo ak by sme boli ticho?

*

Sexistickým kixom roku 2018 sa stáva... Počas kampane 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách udelil tím Sexistického kixu dve anticeny za najsexistickejšiu reklamu. Spomedzi 112 nominovaných reklám ich vybrali odborná porota a široká verejnosť. Pozrite sa, ktoré reklamy sa nemajú čím chváliť a pýtajte sa spolu s nami, kedy je reklama sexistická. Aby sme ani pri ďalších sexizmoch v reklame nezostali ticho.

 

***

Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****

Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

PrílohaVeľkosť
ASPEKTovske_njuvinky_6_2018_def.pdf61.48 KB