ASPEKTovské ňjúvinky 7/2014

Už zajtra: Think Tank Feministyczny: Poľské ženy štrajkujú, Pozvite svojich známych, Pracovné podmienky žien v ekonomickej zóne elektronického priemyslu, Štrajk matiek, Zvláštne zóny vykorisťovania, bell hooks: Oslobodzuje práca ženy?, Silvia Federici: Postaviť feminizmus opäť na nohy, 5 článkov o práci z časopisu Aspekt, 3 nové knihy z knižnice Aspektu o práci žien.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

+

Už zajtra: Think Tank Feministyczny: Poľské ženy štrajkujú Poľský inštitút v Bratislave a ASPEKT pozývajú na filmové premietanie a diskusiu s feministickými aktivistkami a sociologičkami z organizácie Think Tank Feministyczny Małgorzatou Maciejewskou a Zofiou Narowskou. Príďte v piatok 23. mája o 18.00 do Poľského inštitútu v Bratislave a spýtajte sa na výskumy o práci žien alebo na „gender ideológiu“, ktorá zúri v Poľsku podobne ako na Slovensku...

+

Pozvite svojich známych Ste na facebooku? Pošlite svojim priateľkám a priateľom, kolegyniam a kolegom  facebookovskú pozvánku na piatkové premietanie a diskusiu.

+

Pracovné podmienky žien v ekonomickej zóne elektronického priemyslu Poľská sociologička Małgorzata Maciejewska niekoľko mesiacov pracovala v továrni na výrobu televízorov. Prečítajte si o skúsenostiach s prácou v tzv. zvláštnej ekonomickej zóne.

+

Štrajk matiek Keď boli na konci 90. rokov vo Wałbrzychu zatvorené továrne a 25 tisíc ľudí stratilo prácu, vznikla pri meste zvláštna ekonomická zóna. Pracujúce a pracujúci sú v nej najímaní na prácu prostredníctvom agentúr, pracujú na zmluvy na veľmi krátku dobu za veľmi nízku mzdu. Nalaďte sa na piatkové podujatie filmom Magdy Em a Małgorzaty Maciejewskej, ktorý premietneme so slovenskými titulkami.

+

Zvláštne zóny vykorisťovania Poľsko je jediný štát Európskej únie, v ktorom existujú tzv. zvláštne ekonomické zóny – regióny, v ktorých neplatí štandardná daňová a pracovná legislatíva. V jednej takejto zóne neďaleko Vroclavu sídli aj čínska továreň Chung Hong. V lete 2012 v nej pracujúci z anarchosyndikalistických odborov Iniciatíva pracujúcich (Inicjatywa Pracownicza) vyhlásili štrajk. Aj o tom je dokumentárny film z produkcie SzumTv a Think Tank Feministyczny, ktorý premietneme na piatkovom podujatí so slovenskými titulkami.

+

bell hooks: Oslobodzuje práca ženy? Je účasť žien na pracovnom trhu sama osebe dostatočnou podmienkou oslobodenia žien? Teoretička a aktivistka bell hooks si kladie túto otázku v kontexte skúseností ženského hnutia v Spojených štátoch amerických. A jednoznačne na ňu odpovedá v knihe Feminizmus do vrecka. O zanietených politikách, ktorá vyšla v ASPEKTE v preklade Jany Juráňovej.

+

Silvia Federici: Postaviť feminizmus opäť na nohy Federici je poprednou feministickou teoretičkou a aktivistkou známou najmä vďaka svojmu provokatívnemu prihláseniu sa k hnutiu Mzdy za prácu v domácnosti. V texte Postaviť feminizmus opäť na nohy hodnotí imaginatívne požiadavky hnutia a jeho konkrétne výsledky. Federici je práve tým typom feministickej vizionárky, po akých volá bell hooks: „Je to moc – nie však moc nad ostatnými, ale proti tým, ktorí nás utláčajú –, ktorá rozširuje naše uvedomenie, a nie naopak.“

+

5 článkov o práci z časopisu Aspekt My to vieme a vy to vari viete tiež: Časopis Aspekt, ktorý vychádzal od roku 1993 do roku 2004, ukrýva množstvo cenných textov. Niektorým z nich sa v dobe svojho vydania nedostalo toľkej pozornosti, akú by si zaslúžili. Možno nás vtedy zaujímali iné veci, možno niektoré z nás o žiadnom časopise Aspekt v tom čase ani nechyrovali. O dôvod viac nazrieť do jeho obsahu, začítať sa a... urobiť kus myšlienkovej práce o práciJ

+

3 nové knihy z knižnice Aspektu o práci žien Do knižnice ASPEKTU pre naše a vaše vzdelávanie neustále nakupujeme nové knihy. Z posledných prírastkov k problematike práce žien vyberáme knihy o odborovom hnutí, potenciálnom spojení feminizmu a finančníctva a o inom naratíve vzniku kapitalizmu.

***
Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka).sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,
02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

 

Projekt Podpora rozvoja rodovej kompetencie prostredníctvom publikačno-vzdelávacích aktivít bol podporený sumou 80928 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti – Open Society Foundation. Cieľom projektu Podpora rozvoja rodovej kompetencie prostredníctvom publikačno-vzdelávacích aktivít je Posilnenie kapacít MVO a zlepšenie podmienok na fungovanie občianskej spoločnosti.