Aspektovské ňjúvinky 7/2016

20 rokov knižnej edície a 9 finalistiek ceny Anasoft, Stretnutia s Irenou Brežnou a Nevďačnou cudzin(k)ou, Pripravujeme novú knihu Ireny Brežnej, Revue svetovej literatúry v Goetheho inštitúte, Premietanie dokumentárneho filmu Solidarita podľa žien, Vytrvalá revolúcia (Ženy a vedúce úlohy).
 

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

20 rokov knižnej edície a 9 finalistiek ceny Anasoft litera Knižná edícia ASPEKT oslavuje túto jeseň dvadsaťročnicu a môže sa pochváliť deviatimi knihami vo finále ceny Anasoft litera. V tomto roku sa do najužšieho výberu dostala kniha Ireny Brežnej Nevďačná cudzin(k)a. V minulých rokoch v knižnej edícii vyšli knihy šiestim ďalším autorkám nominovaným do finálovej desiatky.

*

Stretnutia s Irenou Brežnou a Nevďačnou cudzin(k)ou Spisovateľka Irena Brežná navštívi v októbri niekoľko slovenských miest. V Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši a Banskej Štiavnici prečíta úryvky z románu Nevďačná cudzin(k)a a porozpráva o pripravovaných knižkách a rôznych zaujímavých témach.

*

Pripravujeme novú knihu Ireny Brežnej Kniha švajčiarsko-slovenskej spisovateľky Ireny Brežnej s pracovným názvom Plávam, teda som opäť o čosi viac priblíži autorkinu tvorbu slovenskému publiku a prinesie žánrovo aj tematicky rozmanitý výber próz, literárnych esejí a reportáží, ktoré sa vyznačujú nezameniteľným štýlom a nekaždodennou reflexiou závažných tém ako migrácia, nacionalistické zaťaženie minulosti a prítomnosti, vojnové konflikty, terorizmus či každodenné spolužitie v rozmanitosti. Knihu zostavuje a prekladá Jana Cviková.

*

Revue svetovej literatúry v Goetheho inštitúte Zaujíma vás literatúra, práca s jazykom a téma migrácie? Príďte v stredu 5. októbra do Goetheho inštitútu v Bratislave na prezentáciu nemeckého čísla časopisu Revue svetovej literatúry. Zostavovateľka Jana Cviková predstaví súbor rôznorodých prozaických a publicistických textov a jednej drámy z pera súčasných hviezd nemeckej literatúry ako Emine Sevgi Özdamar, Terézia Mora, Navid Kermani, Olga Grjasnowa či Marica Bodrožić, ako aj začínajúcich autoriek. Tretie tohtoročné číslo Revue svetovej literatúry zároveň prináša úryvky z viacerých kníh, ktoré na vydanie pripravuje ASPEKT.

*

Premietanie dokumentárneho filmu Solidarita podľa žien Pozývame na premietanie dokumentárneho filmu Solidarita podľa žien v utorok 11. októbra o 18.00 v Poľskom inštitúte v Bratislave. Nepremeškajte jedinečnú príležitosť pozrieť si film poľskej režisérskej dvojice Marta Dzido a Piotr Śliwowski, ktorý približuje zamlčanú účasť žien na odpore proti totalite. Projekcii filmu bude predchádzať prezentácia knihy Občianky a revolucionárky z Knižnej edície ASPEKT.

*

Vytrvalá revolúcia (Ženy a vedúce úlohy) „Podľa Heleny Łuczywo sa skupinám pôsobiacim v ilegalite podarilo celých sedem rokov udržať pri živote a naplno fungovať vďaka spôsobu, akým ženy zastávali vedúce úlohy. Každodenná realita skupín bola často veľmi jednotvárna a Helena trvá na tom, že ´to bola vlastne nuda´. Napriek tomu si uvedomuje, že práve dlhotrvajúca každodennosť vytvorila priestor na to, aby mohli vzniknúť nové skupiny, nové myšlienky a protestné aktivity, ktoré potom koncom osemdesiatych rokov pomohli Solidarite iniciovať nečakané zmeny.“ Prečítajte si úryvok z kapitoly Vytrvalá revolúcie autorky Shany Penn, ktorá je súčasťou knižky Občianky a revolucionárky (ASPEKT 2015).

***
Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***      

1247

 

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.