ASPEKTovské ňjúvinky 8/2013

Deň otcov, Sprievodca feminizmom pre mužov, XY. Identita muža, Macedónsko obmedzilo právo žien na možnosť voľby.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

+

Deň otcov „Mladé rodičovské páry neraz stoja na ostrej hrane vlastnej skúsenosti z detstva a snahy zaangažovať otcov viac do chodu rodiny a výchovy.“ Pripomeňte si Deň otcov aj článkom Lenky Sokolovej o rodičovstve a výchove detí.

+

Sprievodca feminizmom pre mužov Tradičné predstavy o ženách sa pomaly menia a menia sa aj životy žien. Ale ako to súvisí so životmi mužov? Podľa autorov knihy The Guy´s Guide to Feminism (Sprievodca feminizmom pre mužov) Michaela Kaufmana a Michaela Kimmela je nevyhnutné, aby sa muži vzdelávali v oblasti feminizmov, a tak pochopili, aké dôležité a pozitívne sú tieto zmeny pre nich samých.

+

XY. Identita muža Francúzska filozofka a sociologička Elisabeth Badinter v tejto knihe skúma mimoriadne aktuálny problém: Ako sa rodí mužská identita, ako sa predstavy o tomto procese menia v kultúrach aj v čase. Dnes, keď zo scény odchádza postava patriarchu, si muži musia prehodnotiť svoju úlohu otca a na ňu nadväzujúcu predstavu o mužnosti. 

+

Macedónsko obmedzilo právo žien na možnosť voľby Macedónsko prijalo novelu zákona, ktorá obmedzuje právo žien rozhodovať o svojom tele. Ak sa žena rozhodne podstúpiť interrupciu, musí o ňu písomne požiadať, musí tiež potvrdiť, že o svojom úmysle informovala „partnera“ a navštívila gynekológa. V zákone zostala aj problematická časť, podľa ktorej musí žena pred interrupciou absolvovať „poradenské“ stretnutia. Novela zákona stanovuje, že žena nesmie podstúpiť dva interrupčné zákroky v priebehu jedného roka.

***
Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,
02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk