Aspektovské ňjúvinky 3/2022

Cítiš sa bezpečne? * Ponor do osudu a diela Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej * Mikuláškin balíček Nebudeme ticho! * Jana Bodnárová: Patchwork v bielej * Kúsok feminizmu pod každý strom * Rozhodujte o feministickej budúcnosti!.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Cítiš sa bezpečne? „Keď rozumieme, že musíme brať bezpečnosť a obranu vážne, najväčšia výzva pre náš región je, ako to robiť tak, aby sme súčasne dodržiavali hodnoty a princípy, ktoré si vážime a ktorým veríme – ľudské práva, rodovú rovnosť, demokratické štandardy. A to je veľmi náročné, pretože ani v našom regióne, ani na Západe nemá ľavica alebo tzv. progresívni aktéri silný hlas v oblasti bezpečnosti.“ Uviedla poľská sociologička Weronika Grzebalska na diskusii o feministických prístupoch k bezpečnosti v strednej a východnej Európe, kde sa rozprávala s českou výskumníčkou v oblasti medzinárodných vzťahov Mílou O’Sullivan a s aspekťáčkou Zuzanou Maďarovou. Prečítajte si upravený prepis podujatia.

*

Ponor do osudu a diela Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej „Kniha je na prebale definovaná ako umelecká reportáž, za ktorou je zjavne veľa s radosťou urobenej rešeršnej práce i hlboký ponor do osudu a diela Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej a jej partnera, neskôr manžela, maliara Edmunda Gwerka. Je to dômyselná skladačka, patchwork plný mimoriadne zaujímavých a výpovedných fotografií, citátov, dokumentov pospájaných a citlivo podopĺňaných autorkiným textom. V ňom sa Anna Grusková priznane a v dobrom slova zmysle neobjektívne hlási k fascinácii osudom a dielom tejto výnimočnej a ženy, ktorá v učebniciach zatiaľ chýba.“ Čitateľské zápisky Jany Juráňovej nad knihou Anny Gruskovej Tichý pobyt na ulici Göllnerovej-Gwerkovej.

*

Mikuláškin balíček Nebudeme ticho! Ako by mohli vyzerať bývanie, pracovné podmienky, príjmy, starostlivé vzťahy, vzdelávanie a výchova či reprodukčná spravodlivosť vo feministickej spoločnosti? Iniciatíva Nebudeme ticho pripravila dvanásť požiadaviek a princípov pre queer feministickú spoločnosť. Odzneli na pochode 3. decembra 2022 v Bratislave a boli súčasťou Mikuláškinho balíčka, ktorý zhromaždenie položilo pred prezidentský palác.

*

Jana Bodnárová: Patchwork v bielej Jana Bodnárová patrí už tri desaťročia k najosobitejším hlasom slovenskej literatúry. Publikovala 40 kníh pre dospelých a deti, Patchwork v bielej je štvrtou prózou, ktorá vychádza v Knižnej edícii ASPEKT. Aj tu je jej hlas jemne poetický a drsne krutý zároveň. Autorka zošíva útržky príbehov ľudí, ktorí sa napriek (či vďaka) svojej rôznorodosti stretávajú v blízkych vzťahoch vsadených do spoločného života v Československu druhej polovice 20. storočia. Dotýkame sa ich v spomienkach Oty, bohémky, lekárky, milenky, matky... a jej manžela Andreja. Text sprevádzajú ukážky z tvorby Evy Moflárovej.

*

Kúsok feminizmu pod každý strom  Aj tento rok rozmýšľate, čo komu položiť pod vianočný strom? Znova pre vás máme úplne neočakávaný tip (hmhm) – tituly Knižnej edície ASPEKT. Lebo múdre, veselé i štipľavé aspektovské knihy sú tie najlepšie darčeky, ktorými potešíte seba aj svoje okolie. Knihy si môžete objednať online (posielame do pondelka 19. 12.) alebo priamo v ASPEKTE (Mýtna 38, Bratislava). Za nákup nad 10 eur vám pribalíme aj knižný darček. Hohohooo!

*

Rozhodujte o feministickej budúcnosti! Dostupné tituly Knižnej edície ASPEKT si môžete objednať na webstránke: www.aspekt.sk Kúpou každej aspektovskej knihy podporujete vydávanie ďalších dobrých titulov. Našu prácu môžete podporiť aj pravidelným alebo jednorazovým finančným príspevkom. Ďakujeme

***

Budeme rady, ak pre vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

2042

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

 

AttachmentSize
ASPEKTovske_njuvinky_3_2022_def.pdf194.82 KB