Aspektovské ňjúvinky 4/2017

Večer venovaný spisovateľke Jaroslave Blažkovej * Na svadbu do Kalifornie * Iná spomienka * Jaroslava Blažková: Mínusky * Myš Jaroslavy Blažkovej.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Večer venovaný spisovateľke Jaroslave Blažkovej Srdečne pozývame na večer venovaný spomienke na nedávno zosnulú spisovateľku, ktorej knihy sa stali súčasťou života celých čitateľských generácií. Spomínať budú Jana Cviková, Kveta Dašková, Tomáš Janovic, Jana Juráňová, Andrej Stanček, Viktor Suchý, Pavel Vilikovský. Číta Zuzana Kronerová. Vo štvrtok 28. septembra o 17.30 v kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici v Bratislave.

*

Na svadbu do Kalifornie Na Jarku Blažkovú spomíname aj jej tvorbou. Vyberáme úryvok z jedného z posledných textov, poviedky pôvodne publikovanej v časopise Romboid: „Napokon som sa pozrela hore. V zamatových výšavách žiarili hviezdy. Hviezdy! V živote som také nevidela. Uvedomila som si, že som dospela k najvyššej hrane, najkrajnejšiemu okraju eufórie. Len krôčik ešte – a zomriem. Možno to bola smrť. A aká absolútna! Aká úžasná! Úpenlivo som sa očami držala tých hviezd. Všetko živé v mojom tele bolo zaplnené jedinou túžbou – zostať tam! V tichu pralesa! A nevrátiť sa. Bola som tam večnosť. Večnosť.“

*

Všetko šlo do šrotu, ale žilo sa stále ďalej. Posledný rozhovor s Jaroslavou Blažkovou „Tento rozhovor vznikol na základe záznamu z podujatia v roku 2014, keď Jarka Blažková posledný raz navštívila Bratislavu. Jej návštevu po dlhom čase sprevádzal záujem viacerých médií o rozhovory, program krátkeho pobytu bol plný, a tak som ju už nechcela trápiť ďalším rozhovorom a urobila som záznam z nášho verejného zhovárania sa, keďže som podujatie moderovala,“ prezrádza Jana Cviková, ktorá rozhovor pre časopis Romboid pripravila.

*

Iná spomienka Úryvky z kníh, výňatky zo slov a fotky z podujatí. Nazrite do tvorby Jaroslavy Blažkovej a na podujatia s touto výnimočnou autorkou aj prostredníctvom lietajúcej prezentácie.

*

Jaroslava Blažková: Mínusky „Mama sedela a mračila sa. Zemanka si utierala nos do dlane. Krátke vlasy mala zviazané mašličkou a z krátkej sukne jej vyliezali kolená ako tretiačke. Plakala, lebo je zase ´v tom´. Keď je mama ´v tom´, neplače. Jeduje sa, so všetkým trieska, bije chudáka otca a jej krik počuť cez pavlače i cez dvor na ulicu.“ Prečítajte si úryvok z knihy ... ako z gratulačnej karty....

*

Myš Jaroslavy Blažkovej „Drahá E., je novembrová noc, vietor kmáše posledné lístky z nášho javoríka, energicky nimi plieska o obločné sklo, mám tu teda aj potlesk. Môj Chudáčik zaspal, koniec dnešnej šichty. Navarila som si čaju z paliny, pijem ho odjakživa, pravdepodobne už s materským mliekom (mama, strašne sklamaná, že nie som syn, ma nadájala vždy v hneve). Tak či tak mám rada palinu, jej útočne drsnú chuť a vzdorovitú vôňu. Nečudo, že Francúzi z paliny destilovali absint, kým im to vláda nezakázala. Priveľa dobrých synov vlasti z absintu zošalelo.“ Píše Jaroslava Blažková v knihe Happyendy.

***

Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****

Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

 

***     

1426

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

1427

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.

 

 

 

AttachmentSize
ASPEKTovske_njuvinky_4_2017.pdf585.01 KB