ASPEKTovské ňjúvinky 9/2015

Irena Brežná na Dňoch slovenskej literatúry, Modrý salón SND s Irenou Brežnou, Pozývame na stretnutia s Irenou Brežnou, Vyhrali ste v jesennej súťaži?, ASPEKT podporuje Bábkové divadlo na Rázcestí, Prečítajte si ukážku z poviedky List čiernemu synovi

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

 

+
Irena Brežná na Dňoch slovenskej literatúry Švajčiarska spisovateľka slovenského pôvodu Irena Brežná predstaví slovenský preklad svojho najnovšieho románu Nevďačná cudzinka. V nedeľu 11. októbra v kaviarni TUTO v Bratislave.

+
Modrý salón SND s Irenou Brežnou Prvý Modrý salón s feministickým aspektom v novej divadelnej sezóne predstaví spisovateľku Irenu Brežnú. Príďte vo štvrtok 15. októbra do novej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave.

+
Pozývame na stretnutia s Irenou Brežnou Spisovateľka Irena Brežná v októbri navštívi Bratislavu, Trenčín a Banskú Bystricu. Nenechajte si ujsť čítanie z jej tvorby a diskusie s autorkou.

+
Vyhrali ste v jesennej súťaži? Poznáme víťazné mená jesennej súťaže o knižky Ireny Brežnej a stretnutie s autorkou. Gratulujeme Monike Konopaskovej, Barbore Paľovčíkovej a Eliške Jakubechovej. Ak ste sa do súťaže zapojili, môžete do konca roka nakupovať tituly Knižnej edície ASPEKT so zľavou 10 %.

+

ASPEKT podporuje Bábkové divadlo na Rázcestí Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici, s ktorým dlhodobo spolupracujeme, získalo grantovú dotáciu od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na projekt STOP EXTRÉMIZMU! V septembri 2015 predseda Banskobystrického samosprávneho kraja zmluvu tohto projektu nepodpísal a bez uvedenia dôvodu znemožnil jeho realizáciu. Umelci a umelkyne BDNR sa rozhodli uskutočniť nenásilný tichý protest nazvaný Biela stuha a vyhlásili zbierku, aby projekt mohli zrealizovať.

+

Prečítajte si ukážku z poviedky List čiernemu synovi „Každý tvoj pohyb je ostro sledovaný. Všetci v tebe hľadajú čierneho muža. Aj ho nachádzajú. Moja priateľka zdvihne prst, pobavene hreší svoju trojročnú dcérku, ktorá ťa hladká: ´Dcéra moja, už teraz sa ti zažiadalo čierneho muža?´“ Práve poviedka List čiernemu synovi z knihy Ireny Brežnej Tekutý fetiš (ASPEKT 2005) sa stala predlohou inscenácie Bábkového divadla na Rázcestí, ktorá je súčasťou „zakázaného projektu“. Aj o nej sa bude hovoriť na stretnutiach s Irenou Brežnou v Bratislave. Navnaďte sa na diskusiu s autorkou a prečítajte si celú poviedku na aspektovskej webovej stránke. Knihu Tekutý fetiš si môžete požičať v knižnici ASPEKTU.


***
Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,
02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

 

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.