Aspektovské ňjúvinky 2/2023

Autorské čítanie s Janou Bodnárovou na festivale BRaK * Knižná edícia ASPEKT ide na BRaK * Ako sa žena zmení materstvom? Patchwork v bielej je temno-krásna kniha o krehkosti a sile * Ostrý workshop v knižnici ASPEKTU * Feministické východiská sú dôležité pre celú spoločnosť * ASPEKT má 30.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Autorské čítanie s Janou Bodnárovou na festivale BRaK Literárna dráha Jany Bodnárovej aj ASPEKT majú už tri desaťročia. Ich cesty sa stretávali v časopise i v knižnej edícii. Najnovšia kniha Patchwork v bielej potvrdzuje osobitosť Bodnárovej jemne poetického a zároveň drsne krutého hlasu. O jeho zdrojoch, pestrom patchworku spomienok, o útržkoch príbehov a vzťahu k výtvarnému umeniu sa s autorkou pozhovára vydavateľka Jana Cviková. Ukážky z knihy prečíta Henrieta Mičkovicová. V sobotu 3. júna o 14.00 – Kabinet pomalosti v Novej Cvernovke, Bratislava.

*

Knižná edícia ASPEKT ide na BRaK Aj tento rok ideme na Bratislavský knižný festival. Príďte, vyhľadajte náš feministický stánok a nájdete parádne knihy, príjemnú spoločnosť a podvratné debaty. V piatok 2. mája od 15.00 do 20.00, v sobotu 3. mája od 10.00 do 19.00 a v nedeľu 4. mája od 10.00 do 17.00 v Novej Cvernovke.

*

Ako sa žena zmení materstvom? Patchwork v bielej je temno-krásna kniha o krehkosti a sile „Nie je to jednoduchá kniha. Má síce jednoduchý jazyk, no ten je len jedným z prostriedkov, s ktorým spisovateľka Jana Bodnárová pracuje. Finalistka desiatky Anasoft litera totiž svoju poslednú knihu Patchwork v bielej napísala obrazom. Vďaka tomu jej novela patrí medzi najoriginálnejšie diela súčasnej slovenskej literatúry.“ Vyberáme z recenzie Denisy Ballovej, ktorá vyšla v Denníku N.

*

Ostrý workshop v knižnici ASPEKTU Pozývame na Ostrý workshop, ktorý sa bude konať vo štvrtok 1. júna o 17.00 v knižnici ASPEKTU. Knižničiarka Ema chce vyrobiť farebnú a vyostňovanú bundu pre svoju priateľku a nakúpila materiál, s ktorým sa chce podeliť. Prines si aj ty kus oblečenia a zapoj sa do tvorby i ostrých debát aspektovského workshopu. Máme fixky na textil, ostne, zicherky, chýbaš nám už len ty a tvoja obľúbená feministická kniha. Pri tvorbe si prečítame kúsky z Knižnej edície ASPEKT a z ďalších kníh, ktoré prinesiete, lebo by sme ich podľa vás mali poznať, počuť a čítať.

*

Feministické východiská sú dôležité pre celú spoločnosť V medzigeneračnom rozhovore redaktorky SME B. Paľovčíkovej so spoluzakladateľkou ASPEKTU J. Cvikovou sa dočítate aj to, ako na Slovensku začiatkom 90. rokov vnímali vznik feministickej organizácie; prečo sa na Slovensku stále rieši obmedzovanie interrupcií; ako sa zmenilo vnímanie násilia páchaného na ženách alebo či zvolenie prezidentky hovorí niečo o pokroku slovenskej spoločnosti.

*

ASPEKT má 30 Už tri desaťročia vydávame knižky, spravujeme a aktualizujeme webové stránky, staráme sa o verejnú knižnicu, poskytujeme konzultácie, organizujeme vzdelávacie a kultúrne podujatia, reagujeme na aktuálne dianie v spoločnosti, vypracovávame analýzy, rozvíjame rodovo citlivé používanie slovenčiny, podieľame sa na tvorbe a rozvíjaní terminológie z oblasti rodových a feministických štúdií a venujeme sa aj mnohým ďalším aktivitám.

Našu prácu a spravodlivejšiu spoločnosť môžete podporiť 2 percentami z dane alebo aj pravidelným či jednorazovým príspevkom. Ďakujeme, že s nami tvoríte feministickú budúcnosť.

***

Budeme rady, ak pre vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava, 02 5249 1639, aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***

2055

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

 

AttachmentSize
Aspektovské ňjúvinky 22023.pdf1.41 MB