Aspektovské ňjúvinky 3/2016

Jana Juráňová na knižnom veľtrhu v Budapešti, Tichý bič nominovaný na Cenu Literárneho fondu, Anasoft litera fest s Irenou Brežnou, Poznáme držiteľku anticeny Sexistický kix, Proti úplnému zákazu interrupcií v Poľsku, Ružovou na hnedú: antifašistická čítanka.

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

Jana Juráňová na knižnom veľtrhu v Budapešti Jana Juráňová predstaví preklady svojich kníh do maďarčiny na knižnom veľtrhu v Budapešti: v piatok 22. apríla knižku pre deti Ježibaby z Novej baby (Bozsimesék Újbanyavárról) v preklade Lilly Bolemant a v sobotu 23. apríla prózu Nevybavená záležitosť (Rendezetlen ügy) v preklade Eriky Váliy Horváth. 23. apríla predstaví svoju knihu Neverné ženy neznášajú vajíčka (A hűtlen nők utálják a tojást) aj ďalšia aspektovská autorka Uršuľa Kovalyk.

*

Tichý bič nominovaný na Cenu Literárneho fondu Divadelná hra Jany Juráňovej Tichý bič bola nominovaná na Cenu Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu v kategórii dráma. Inscenácia skúma osud jedného z najznámejších slovenských spisovateľov 20. storočia Mila Urbana. Ocenenia odovzdajú v máji, dovtedy držíme palce. Najbližšie si predstavenie môžete pozrieť 27. mája v Modrom salóne SND v Bratislave.

*

Anasoft litera fest s Irenou Brežnou Pozývame na diskusiu so spisovateľkou Irenou Brežnou a prekladateľkou Janou Cvikovou o románe „Nevďačná cudzinka“, ktorý bol nominovaný do finálovej desiatky literárnej ceny Anasoft litera. Podujatie sa uskutoční v pondelok 25. apríla o 18.00 v Bratislave, moderuje Michal Havran. 

*

Poznáme držiteľku anticeny Sexistický kix „Víťazkou“ pilotného ročníka anticeny o najsexistickejšiu reklamu roka sa stala predvolebná reklama poslankyne Janky Cigánikovej, ktorá pozvanie na udeľovanie prijala a anticenu si prevzala osobne. Spomedzi nominácií sa rozhodovalo o dvoch anticenách: o jednej rozhodla verejnosť a o druhej odborná porota. Netlieskame a do budúcnosti želáme viac kreatívnych nápadov, ktoré sa nebudú musieť uchyľovať k zneužívaniu ľudí, najmä žien v reklame.

*

Proti úplnému zákazu interrupcií v Poľsku „Vážená pani premiérka, do začiatku menštruácie zostáva už len niekoľko dní. Ja aj moja maternica sa cítime dobre.“ Tisíce podobných správ dostáva v uplynulých dňoch poľská premiérka Beata Szydło a ďalší politickí predstavitelia a predstaviteľky ako protest proti úplnému zákazu interrupcií v Poľsku. Už teraz sú tu interrupcie povolené len vo výnimočných prípadoch ako znásilnenie či ohrozenie života ženy.

*

Ružovou na hnedú: antifašistická čítanka Už dlho a rôznymi spôsobmi upozorňujeme na nebezpečné nenávistné tendencie v spoločnosti nielen na Slovensku. Hoci sa do centra verejnej diskusie dostali až po zvolení fašistov do parlamentu, nie sú ničím novým, prejavujú sa rôzne a sú namierené proti viacerým skupinám obyvateľstva. Nečinne sa tomu nebudeme prizerať ani ďalej, a preto otvárame ružovú antifašistickú čítanku ASPEKTU. Zapojiť sa môžete aj vy.

***

Budeme rady, ak pre Vás budú ASPEKTovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalšie a ďalších, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám ASPEKTovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.

*****

Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***