Aspektovské ňjúvinky 9/2016

Už DNES stretnutie s Virág Erdős, tam kde žijem / van egy ország, Jana Juráňová na schôdzke s umením, Medzinárodná konferencia Nőképek kisebbségben IV. / Obrazy žien menšiny IV., Autorské čítanie Ireny Brežnej v Bratislave, Feminizmus, demokracia a neoliberalizmus: večerná diskusia.

 

Prinášame ňjúvinky – informácie o novinkách na www.aspekt.sk: o zaujímavých článkoch vo webzine ASPEKTin, o nových knihách v knižnici ASPEKTU a o ďalších informáciách z našich webových rubrík aj ASPEKTovských priestorov.

*

1296Už DNES stretnutie s Virág Erdős Maďarská autorka predstaví svoj prvý knižný preklad do slovenčiny, zbierku Moja vina a iné. Nenechajte si ujsť špecifický prednes Virág Erdős v maďarčine i jej verše v slovenčine v hudobnom prevedení básnika a pesničkára Vlada Jančeka za prítomnosti prekladateliek Evy Andrejčákovej, Gabriely Magovej a Renáty Deák. Knihu uvedie spisovateľka Daniela Kapitáňová, podujatie bude moderovať Jana Cviková. Dnes 8. novembra o 18.00 v Café Berlinka v Bratislave.

*

tam kde žijem / van egy ország Nalaďte sa na prezentáciu knihy Moja vina a iné a vypočujte si zhudobnenú báseň van egy ország v podaní autorky Virág Erdős a skupiny Rájátszás.

*

1297Jana Juráňová na schôdzke s umením Prijmite pozvanie na ďalšie stretnutie zo série schôdzky s  umením. Tentoraz bude spisovateľka, prekladateľka a vydavateľka Jana Juráňová hovoriť o Knižnej edícii ASPEKT, ktorá oslavuje dvadsaťročnicu. Štvrtok 10. novembra o 17.00 v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave.

*

Medzinárodná konferencia Nőképek kisebbségben IV. / Obrazy žien menšiny IV. Podujatie otvorí prednáška Jany Cvikovej o konceptualizácii rodu v myslení o literatúre. Hovoriť sa bude aj o priestoroch žien v umení, súvislostiach medzi zobrazovaním „ženskosti“, „mužskosti“ a národa či divadle a médiách z rodovej perspektívy. V piatok 11. a sobotu 12. novembra v Šamoríne.

*

1299Autorské čítanie Ireny Brežnej v Bratislave Pozývame na autorské čítanie Ireny Brežnej v pondelok 14. novembra o 18.00 v kníhkupectve Panta Rhei „Poštová“ v Bratislave. So spisovateľkou sa bude zhovárať prekladateľka a vydavateľka Jana Cviková, pozvanie prijala aj dramatička a publicistka Zuzana Uličianska, ktorá pripravila dramatizáciu úspešného románu  Nevďačná cudzin(k)a.

*

1298Feminizmus, demokracia a neoliberalizmus: večerná diskusia Revolučné udalosti v roku 1989 priniesli v krajinách strednej a východnej Európy výraznú zmenu politického režimu. S presadzovaním demokratických hodnôt sa začali etablovať aj princípy neoliberalizmu založené predovšetkým na ekonomickej efektivite, logike voľného trhu či predstave slobodného podnikavého jednotlivca. Príďte diskutovať o vzťahu medzi feminizmom a neoliberalizmom na Slovensku a v Maďarsku s editorkou a spoluautorkami publikácie Solidarity in Struggle. V utorok 15. novembra o 18.00 v Goetheho inštitúte v Bratislave.

***
Budeme rady, ak pre Vás budú Aspektovské ňjúvinky vítaným zdrojom informácií a upozorníte na ne ďalších ľudí, ktorí by o ich zasielanie mali záujem. Ak si neželáte, aby sme Vám Aspektovské ňjúvinky zasielali, pošlite prosím prázdny e-mail na adresu administrativa(zavinac)aspekt(bodka)sk, v predmete uveďte UNSUBSCRIBE.
*****
Feministická vzdelávacia a publikačná organizácia ASPEKT, Mýtna 38, 811 07 Bratislava,

02 5249 1639 , aspekt(zavinac)aspekt(bodka)sk, www.aspekt.sk

***      

1295

 

 

 

Realizované s finančnou podporou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci dotácie na podporu rodovej rovnosti zameranej na dosiahnutie rodovej rovnosti a podporu uplatňovania zásady rovnakého zaobchádzania na základe pohlavia alebo rodu.